За Контакти

За контакти с нас ползвайте телефона или ни пишете на E-mail.

Адрес:
сп. "Марек" ул. 28, №7
к.к Св.Св. "Константин и Елена", Варна
Телефон:
+359 878 654537
+359 885 405139

Имейл:

Публикации

Всяка жена знае, колко важно, за нейното физическо и психично здраве е да прави редовни профилактични прегледи при специалист акушер-гинеколог. Както и вземане на материал за течнобазирана цитология, колпоскопска или ултразвукова диагностика. Така може дадено заболяване да бъде предотвратено още преди появяването му.

Аз обаче, бих искал да се обърна към младите момичета и техните родители. При тях много често се проявява едно твърде безобидно като симптоматика заболяване Поликистозна болест на яйчниците -ПКБЯ. Но то може да окаже негативно влияние в дългосрочен план върху тялото и здравето на младото момиче. Заболяването засяга около 8% от момичетата, а липсата на правилен подход на лечение, би могла да доведе, даже до безплодие при жената.

Сложният комплекс от хормонални разтройства въздейства агресивно, върху тялото на девойката. Оплаквания, като нарушен менструален цикъл, засилено окосмяване в зони нетипични за девойките, повишаване на тегло, доминират в анамнезата на повече от случаите.

Добрата новина е, че тези промени настъпват, още преди окончателното синхронизиране в дейността на хипоталамо-хипофизарноовариолната ос. За това, добре би било, родители, които забележат подобни промени, да консултират веднага, своите деца със специалист акушер-гинеколог. Изключително важно е проследяване на младата пациентка, ранната диагностика на заболяването спомага за по-голяма ефективност при лечение на болестта или синдрома.

Накратко, поликистозна болест на яйчниците представлява полиетиологично заболяване с участието на редица звена от невроендокринната система.

Линк към публикациятаНаправени са много кампании за превенция на рака на маточната шийка, но за съжаление това онкологично заболяване си остава едно от най-често срещаните сред жените на възраст 25-45 години.

Основният причинител на заболяването е Човешки папилома вирус (ЧПВ ). Изключително опасни са, така наречените високорискови типове. Вирусът е устойчив към условията на външната среда и затова е широко разпространен. Ракът на маточната шийка се развива, когато клетките на маточната шийка се заразят с един или повече от високорисковите типове на ЧПВ. Позитивното в случая е, че трансформацията на нормалните клетки в туморни, е бавен процес и може да обхване период от 6-15 години.

Ракът засяга достъпни за преглед структури на маточната шийка и това дава възможност за ранна диагностика. Като препоръка или съвет към пациентките, за добър скрининг за рак на маточната шийка, бих предложил ТРИ лесни стъпки:
1 - Течно базирана цитология
2 - HPV- високорискови типове-скрининг
3 - Колпоскопия

Искам да обърна внимание върху изследването -Колпоскопия. *Колпоскопията е едно рутинно гинекологично изследване и представлява детайлен оглед на клетки и тъкан. Извършва се с помоща на апарат наречен колпоскоп, който увеличава многократно клетките и разтвори с помоща на които получаваме оцветяване на атипични клетки. Целта на изследването е да установим наличие или липса на промени в клетките и тъканта.

Колпоскопията е едно от изследванията, което се използва за диагностика на: Рак на маточната шийка; Възпаление на маточната шийка; Предракови промени в тъканите на маточната шийка; Предракови промени в тъканите на вагината; Предракови промени в тъканите на вулвата; Рак на вагината; Рак на вулвата; Генитални брадавици. Колпоскопията е безболезнено изследване, отнемащо 10-15 минути, включено в списъка на безплатни изследвания на НЗОК. Препоръчително е да се прави един път годишно. Възможен е лек дискомфорт за около 24часа след изследването.

Линк към публикациятаФеталната морфология е важно високоспециализирано ултразвуково изследване /ВСУИ/, препоръчително за всяка бременна жена. За съжаление, не е включено в списъка от безплатни изследвания към здравна каса. Много често бременни пациентки ми задават въпроси като: „Защо е необходимо да се направи Фетална морфология?“, „Какъв специалист извършва това изследване?“, „Опасно ли е за моето здраве, или здравето на бебето?“

Препоръчително за всички бременни жени е да се направи ранно комбинирано високоспециалицирано ултразвуково изследване и биохимичен скрининг за хромозомни аномалии в първи триместър от бременността /11-13,6 г.с/, /ВСУИ/ се извършва от АГ специалист със следдипломна квалификация /СДО по Фетална медицина/, а биохимичния скрининг се извършва в акредитирана генетична лаборатория.

Изследването не е опасно за здравето на майката и бебето. В периода /11-13,6 г.с./ се разглежда развитието на главата на плода, орбитите, стомаха, крайниците, пикочен мехур, предна коремна стена, обща оценка на състоянието и позиция на плацентата, броя на кръвоносните съдове в пъпната връв, оценява се носната кост и дебелината на нухалната транслуценция, измерва се дължина на фетус, измерва се дали има абнормален кръвоток в дуктус венозус. След изследването при АГ специалиста, пациентката получава бланка с попълнените измервания и CD или DVD със снимки или клипчета направени при изследването. След получаване на резултатите от биохимичния скрининг се прави консултация с АГ специялиста, при която се обсъждат и анализират изследванията. Ако сте пропуснали срока за комбиниран скрининг в първи триместър, не се тревожете, има възможност в периода /15- 19 г.с./ да го направите.

Феталната морфология във втори триместър в периода /18-23 г.с./ също е препоръчителна за всяка бременна жена. Извършва се с помоща на високоспециализирано ултразвуково изследване и при нея АГ специалиста разглежда обстойно всички органи на плода, прави се фетална ехокардиография, диагноза на плацентарна патология, оценка на кръвотока в маточните артерии. Всяко отклонение, открито при изледването, се обсъжда подробно с пациентката. За съжаление, не всички аномалии могат да бъдат открити в този срок от бременността. Затова се препоръчва фетална морфология и в трети триместър на бременността.

В периода /28-32 г.с./ чрез високоспециализирано изследване АГ специалиста, освен оценка на анатомията на плода, проверява и кръвотока в различните съдове на плода, в плацентата и пъпната връв, изчислява количеството амниотична течност. Всяко отклонение, открито при изледването, се обсъжда обстойно с пациентака.

Линк към публикациятаТрансвагиналната ехография е диагностичен метод, играещ важна роля в профилактиката на женското здраве. Препоръчително е всяка здрава жена да направи това изследване веднъж годишно, а при фамилна обремененост в интервал от шест месеца.

В случаи при които се проследява заболяване, трансвагиналната ехография се извършва с честота, преценена от проследяващия заболяването акушер-гинеколог. Трансвагиналната ехография е един изключително точен метод за диагностика на редица заболявания и патологични отклонения от нормата като: ранна диагностика на извънматочна бременност, параовариални кисти, кистозни формации, миомни възли, полипи, липса на овулация и др.

Изследването се извършва с помоща на трансвагинален трансдюсер и гел на водна основа. Целта е да се направи оглед и обективна оценка на маточната шийка, матката, фалопиеви тръби, яйчници, органи в малкия таз на жената. Започваме от маточната шийка, като се прави измерване на нейната дължина и оглед за наличие на патологични изменения и цервикален полип.

Продължаваме с матката където трансвагиналната ехография ни дава информация за нейната форма, големина, позиция, наличие на различни видове миомни възли, ендометриален полип и др. Преминаваме към огледа на маточните тръби, където забелязвайки отклонения от форма ,големина и позиция, бихме установили лесно, патологични промени настъпили в следствие на възпалителни процеси ( хидросалпингс пиосалпингс).

Завършваме с оглед на яийчниците, при които измерваме форма и големина, уточняваме позицията им ,получаваме информация за наличие или липса на патологични промение, на кистозни формации, овулация и др. След преключване на изследването пациентката получава диск с направени снимки във формат удобен за разглеждане, получава амбулаторен лист с описание на резултатите получени от изследването, всяко отклонение от нормите се обсъжда обстойно с акушер-гинеколога.

В края бих искал да пожелая, едно прекрасно лятно на всички пациентки! Хранете се здравословно, насладете се на балнеотерапия, възползвайте се максимално от таласотерапия!

Вършете неща, които ви правят щастливи!

Линк към публикацията